Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Патова ситуация след междинните избори в САЩ

Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, Светът е бизнес, 08.11.2018

Ситуацията в САЩ след провелите се междинни избори по-рано тази седмица донякъде е патова. Съвсем явно е, че след като демократите контролират Конгреса, американският президент Доналд Тръмп не може да прокара никакъв закон. В същото време и те не могат да го направят, защото се изисква одобрението на Сената, а и подписът на самия президент. Това мнение изрази Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Алексиев все пак предимство в сложната ситуация има именно президента. Повод за това мнение на госта е фактът, че именно Тръмп и Сенатът имат правото да назначават федерални съдии.

„Всеки съдия може да отложи указ на президента. Такава е американската система. От тази гледна точка, най-голямата сила на един президент е назначаването на федерални съдии, особено във Върховния съд. Още повече, че назначенията им са доживот“.

Алексиев добави, че президентът може да назначава съдии и в много други федерални съдилища. До момента Тръмп е направил 84 назначения, конкретизира гостът. Според него, ако темпото на президента в това отношение се запази до края на мандата му, то той би могъл изцяло да промени американското правосъдие, водейки го по един значително по-консервативен път.

Алексиев очаква опит от демократите за импийчмънт на президента, който според него няма да бъде успешен. Според госта единствената тема, по която републиканците и демократите могат до известна степен да постигнат консенсус, е инфраструктурата.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес