Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Даниел Коен: Светът не беше подготвен за феномена на кибертероризма

Даниел Коен, ескперт по киберсигурност, ръководител на Програмата за стратегия и разузнаване в Института за международна дипломация в гр. Херцлия, Израел, Светът е бизнес, 06.11.2018

"В днешно време забелязваме промяна в облика на тероризма. Той използва технологии, различен е от миналото. Ако преди терористите са ползвали технологиите само за да защитят една комуникация и общуване помежду си, сега ги използват за набиране на различни хора и за включването им в организирани терористични актове, както и за пропаганда, за психологическа война". Това каза Даниел Коен, ескперт по киберсигурност, ръководител на Програмата за стратегия и разузнаване в Института за международна дипломация в гр. Херцлия, Израел, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. В коментара си за съвременния облик на тероризма, скоро след проведената у нас среща по проблемите на кибесигурността, която е привлякла интереса на повече от 400 български компании, той посочи и новите инструменти на тероризма, които са на територията на киберпространството и в глобалната мрежа. 

"Използването на глобалната комуникационна мрежа от тероризма цели да бъдат извадени от равновесие противниците от една страна и да бъдат максимално експлоатирани резултатите от това въздействие - от друга страна", посочи Коен.

В обяснението си какво е кибертероризъм експертът посочи, че държавите не са установили международна норма за определението му и определенията са различни. Общата пресечна точка между тях е в употребата на киберпространството от терористичните организации. 

"Когато погледнем на феномена "Ислямска държава" виждаме, че светът не е бил подготвен за подобен тип дейности в киберпространството.Този феномен за пръв път се появи в пространството преди години с милиони акаунти в социалните мрежи, с излъчвания като холивудски продукции, киберпространството беше използвано за набиране на повече привърженици, то беше използвано по един различен начин. Ние успяхме да открием начините, по които са използвани инструментите за кибервойна, разбиването , придобиването и използването на акаунти от организации, прехвърляне на съдържание за преследване на терористични цели. По същия начин стана и влизане в мрежите на централното командване на САЩ, публикуване на различни черни списъци на джихадистите онлайн". 

Нищо от това не е било високотехнологично или трудно за осъществяване, но в крайна сметка поради неподготвеността на света, води до осъществяване на някакви цели на терористите, посочи Коен. 

Подробности за кибертероризма, социалните платформи и защитата от него гледайте във видео материала.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес