Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Силната дипломация е превенция на военните конфликти

Здравко Попов, дипломат, Институт за публична политика, Светът е бизнес, 05.11.2018

Здравко Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Здравко Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Силната дипломация е превенция на военните конфликти. Това каза дипломатът Здравко Попов, президент на  Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. Дипломатът коментира разрешаването на конфликти и понятието конфликт в контекста на европейската политика и на глобалния съвременен свят, такава е и темата на провелата се конференция на Института за публична политика. 

"Дипломатическото разбиране за конфликт, е когато в спорния момент са намесени интересите на държави, а намесата на дипломация е необходима, за да не премине той във военен конфликт". 

Здравко Попов подчерта тенденцията в съвременния свят все по-често да се търси решаването на междудържавните конфликти от позицията на държавни съюзи. В същото време, по повод въпроси, касаещи българския интерес препоръча използването на директни двустранни преговори (например България - САЩ), като изрази позиция, че двустранната дипломация е по-успешна от многостранната.

"Участието на дипломацията при решаване на конфликт цели той да запази характера си на някакво противоречие, на някакъв сблъсък, но в същото време този конфликт е в границите на възможността да може да се разреши с "мека сила", да не прерасне във военен конфликт", така определи същността на дипломатическия конфликт Попов. 

Пример за такъв конфликт в момента в Европа е съществуващият в Каталуния, посочи Попов. 

"Той е между федералното правителство на Испания от една страна и самата воля на каталунците да трансформират своята национална идентичност в териториална идентичност, да създадат своя суверенна държава, благодарение на която да станат субект на международните отношения и на европейската среда. Това е конфликт, който не изисква въвличането на военни сили за неговото разрешаване и на нивото на политическите и дипломатическите инструменти за разрешаване".

Такива конфликти могат да се видят и на други места в Европа, посочи дипломатът.

"Съществуват и по-завоалирани конфликти. Желанието на някои страни да развиват ядрена енергетика ги поставя в силно противоречие със страни, които разчитат на своята енергийна мощ само с ВЕИ. Те също могат да бъдат разрешени с дипломатически формули и да се постигне някакво взаимно отстъпление от радикалността на позициите". 

Конфликти, които са на границата на дипломатическото решение са близко-източните конфликти. Такъв е сирийският проблем, посочи гостът. 

Когато е силна дипломацията и силен преговорният потенциал, може да се постигне превенция на военните конфликти, коментира гостът.

Гледайте видео материал с целия разговор.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес