Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как идеята за централизирана Европа я превръща в империя без император?

Иван Сотиров, бивш зам. председател на СДС, Светът е бизнес, 01.11.2018

Отстъплението от ценностите в политиката и превръщането ѝ в бизнес са валидни не само в България, но и в цяла Европа. Настоящата политическа криза, която доведе до Brexit, миграционните проблеми и възраждането на популистките движения, дойде в резултат на въвеждането на един доста ляв консенсус, по който голяма част от системните партии се подведоха. Така те изгубиха своите визии, а в Европа се сблъскаха национализъм и интернационализъм. Това каза Иван Сотиров, бивш зам. председател на СДС, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Сотиров Европа все пак има стабилни институции и би се справила с подобна криза, която не е и прецедент на Стария континент.

Притеснително за него обаче остава опитът да се форсира централизацията.

„Идеята за федеративна Европа винаги е съществувала. Централизацията обаче не трябва да бъде самоцел. Всички неестествени опити да се направи една общност от хора, която има за прототип човек, който няма полова, национална и религиозна идентичност, винаги са водели до големи трагедии в исторически план. Някои хора виждат Европа като унитарна държава, като възраждаща се европейска империя. Тя обаче няма нито император, нито единна армия. Именно общата система за сигурност всъщност е основният реквизит за всяка една такава страна“.

Сотиров изрази мнение, че централизацията на Европа не е водещият проблем пред нея, тъй като Европейският съюз все пак е създаден от национални лидери и национални държави, а до момента това не му е пречело да е икономически силна общност.

Европейските десноцентристки партии трябва да се придържат към класическите си рамки на идеология и поведение, смята гостът. Според него така те ще си върнат изгубените избиратели, още повече, че предстоят и европейски избори. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес