Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ролята на дипломацията в уравновесяването на сложните междусъседски отношения на Балканите

Таня Михайлова, дир. на Дипломатическия институт при МвнР, 26.10.2018

Таня Михайлова, дир. на Дипломатическия институт при МвнР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Таня Михайлова, дир. на Дипломатическия институт при МвнР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дипломацията е правилният инструмент за уравновесяването на сложните отношения между страните от Западните Балкани. Разбира се, процесът касае всички измерения на едно общество, но именно от дипломатите се очаква да са тези, които първи да дадат тона за добросъседство и да действат проактивно в показването на добрия пример. Това каза Таня Михайлова, дир. на Дипломатическия институт при МвнР, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Дипломатическия институт при МвнР обучава както българските дипломати, така и тези от Черноморския регион и от този на Западните Балкани, разказа Михайлова. Тя посочи, че начините на обучение са различни – при българските обучението има вече ясно установени правила и практики, а обучението на дипломатите от Черноморския регион и Западните Балкани протича предимно под формата на семинари.

Според нея обучението на младите дипломати е един сложен процес, който изисква високо ниво на мотивация и отдаденост от тяхна страна. 

Държавите от Западните Балкани пък могат да се възползват от българския опит в преговорния процес за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), посочи Михайлова.

Тя коментира изграждането на т.нар. „живи архиви“.

„Архивите се състоят от много естествени и спонтанни интервюта с български премиери, министри и ръководители на работни групи, участвали в преговорния процес за присъединяването на България в ЕС. Всеки от тях е работил по определена графа, изисквана за членството, и разказва с какви предизвикателства се е сблъскал“.

Гостът посочи, че именно Дипломатическия институт при МВнР, съвместно с холандския, е подготвил българските държавни служители преди европредседателството на страната.

Подобен „жив архив“ ще има и за него, разказа Михайлова. Тя добави, че изграждането му ще се случи на по-късен етап, тъй като за него е необходима дистанцията на времето. 

Вижте целия разговор във видео материала. 
 


 


 


 


 


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес