Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Потенциалът на зелените градове у нас расте

Ари Фелдхаузен, земеделски съветник към посолството на Кралство Нидерландия в България и Румъния стациониран постоянно в Букурещ; Стоил Нановски, зам.-председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, Светът е бизнес, 25.10

Потенциалът на зелените градове у нас е огромен и за бизнеса, и за обществения сектор. Големите градове в България продължават да се разрастват и вече виждаме последствията от масовата урбанизация, които пък увеличават и нуждата от зелени места. Това каза Стоил Нановски, зам.-председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Фронтът за работа в изграждането на зелени градове е много голям. Общинските власти имат задачата да работят за градоустройството, така че то да е адекватно към всички тези тенденции. Ако бъдещите градоустройствени решения бъдат приведени в изпълнение, може би зеленият бизнес ще бъде обезпечен с години работа занапред. И към момента той се увеличава и като производство, и като изграждане. Добре работещите компании растат с около 10% годишно. Тази цифра е сериозна и е ангажирана с много бъдещи инвестиции и човешки ресурс“.

Според Нановски в България има нужда от подобрения на комуникацията между ландшафтната архитектура и архитектурата като цяло, тъй като ландшафтната е леко неглижирана.

Ари Фелдхаузен, земеделски съветник към посолството на Кралство Нидерландия в България и Румъния стациониран постоянно в Букурещ, определи като еднакво развитието на зелените градове у нас с това в Румъния. Той също подчерта нуждата от тях и важността им за бъдещите поколения.

„Поради изискванията на обществото ще се разработи и бизнес идеята. Това вече не е момент, в които зелените градове се създават като модернизация, те са необходимост. Урбанизацията налага създаването на зелени градове, в които хората да могат да живеят добре. Още повече, че световното население нараства и би трябвало да постъпим към по-ефективен начин за производство на храна. Чрез зелените градове това е едно добро решение. Те способстват и за подобряване на здравето на населението, както и в борбата с климатичните промени“.

Според Фелдхаузен зелените градове и индустрията трябва да бъдат устойчиви, а световна промяна в тази насока вече се наблюдава. Навлизането на електрическите автомобили е само част от нея, добави той.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес