Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ескалацията в Договора за ликвидиране на ракети със среден обсег на действие ще създаде политически казуси

проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, Светът е бизнес, 25.10.2018

Ескалацията в Договора за ликвидиране на ракети със среден обсег ще създаде политически казуси, коментира проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Рамковият договор за ремонта на самолетите Су-25 предвиждаше 41 млн. лева, които могат да стигнат до 81-82 млн. лева. По този начин Министерството на отбраната заобиколи необходимостта, предвидена в закона, за одобрение от страна на Министерския съвет. Според Закона за отбраната и въоръжените сили проекти на стойност над 50 млн. лв. трябва да бъдат от Министерски съвет, а тези, които са в размер над 100 млн. лв., следвада бъдат одобрени от Народното събрание. Бяха ограничени потенциалните изпълнители от една такава поръчка".

Армията като инструмент за застраховка на нашата сигурност винаги е добра да бъде по-силна, пояснява проф. Тодор Тагарев. "Тези самолети никъде не фигурират като приоритет, необходимостта им е поставена под въпрос към момента. Смяташе се дори на тяхна база да бъдат развити безпилотни летателни апарати. Информация гласи, че Министерството на поканата е поканила руска и беларуска компания. От Беларус сме получили оферта. Никой не се съмнява, че тя работи в тясно сътрудничество с руски компании. Може това да е начин да се заобикалят евентуални санкции", споменава той.

"Не е имало политически указания да се изолира оферта Ф-16. Първоначално работата на експертите беше фокусирана върху технически, оперативно-тактически въпроси, свързани с новия тип бойни самолети и експлоатационните условия. Някои страни опитват да придобият самолет чрез обществена поръчка, доставчици и т.н. Самолетът е нещо по-сложно. Тази процедура изисква комплексни действия. Опитът на страните се разделя на състезателни процедури и на политическо решение. И в двата случая биха могли да възникнат обвинения. Опитът ни да имаме съвместим изтребител датира от 2004. Първият такъв се провали".

Договорът за премахването на ракети с малък и среден обсег на действие обхваща две страни – САЩ и Русия, констатира Тагарев. "Информацията не е публична, но се цели да няма инциденти и да се формира работеща политика между двете държави. Идеята е по-добрият договор да бъде запазен. В противен случай трябва да има управляем процес след самия договор. Много са аспектите на дискусия. Сега с такива ракети разполагат Китай, Индия, Иран, Пакистан, Израел, Северна Корея и трябва да се разшири договорът, като минимум Китай например да се вкара в него. Ескалацията му ще създаде политически казуси. Идват нови технологии с хиперзвукови ракети, с ракети с променлив профил на полета", обобщава гостът.

Последни новини
Още от Светът е бизнес