Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Иновации в тютюневата индустрия целят да намалят здравословните рискове за пушачите

Д-р Джеймс Мърфи, ръководител направление Намален риск и научната програма на Бритиш Америкън Табако, Светът е бизнес, 22.10.2018

Към момента се наблюдава много бързо преориентиране на пазара от традиционни цигари към нови, иновативни техни варианти. Въпреки това традиционните цигари ще останат основни за производителите в тютюневата индустрия поне през следващите години. Това каза д-р Джеймс Мърфи, ръководител направление "Намален риск" и научната програма на Бритиш Америкън Табако, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Мърфи поясни основните разлики между традиционните цигари и новите продукти. Той отбеляза, че всъщност запалването на цигарата активира вредните вещества и съответно вдишването им води до сериозните заболявания, свързани с тютюнопушенето. Идеята на иновативните продукти е, че те позволяват тютюнът и останалите съставки да не се палят, а само да се нагряват, разказа Мърфи и добави, че така се цели да се елиминира рискът от заболявания за пушачите. 

Ползите от продуктите са предмет на изследвания, добави гостът. 

"Към днешна дата все още не може да се каже, че електронните цигари гарантират по-здравословен начин на живот. Това е един от основните въпроси за цялата тютюнева индустрия. Към момента тя провежда изследвания, за да могат да се гарантират здравословните им предимства".

Мърфи посочи, че въпросът е разделен на три части, по които текат и изследванията. Те са свързани с емисиите в цигарения дим, влиянието им върху потребителите, както и рискът за индивидите и обществото в по-дългосрочен план, конкретизира той. 

Според него едно от основните преимущества на продуктите за нагряване на тютюн е намалената им вреда за пасивните пушачи.

"Новите продукти не тлеят и не горят. Така нивата на вредни емисии, които попадат в околната среда от тях, са изключително ниски".

Вижте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес