Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Позицията на ВМРО-ДПМНЕ за референдума в Македония не беше правилна

Петър Богойески, бивш заместник ген. секретар на опозиционната партия в Р. Македония ВМРО-ДПМНЕ, Светът е бизнес, 12.10.2018

Петър Богойески, бивш заместник ген. секретар на опозиционната партия в Р. Македония ВМРО-ДПМНЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Богойески, бивш заместник ген. секретар на опозиционната партия в Р. Македония ВМРО-ДПМНЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическата партия ВМРО-ДПМНЕ се оказа двигателят в кампанията за бойкотиране на референдума в Македония. Това обаче не беше правилно. Това каза Петър Богойески, бивш заместник ген. секретар на опозиционната партия в Р. Македония ВМРО-ДПМНЕ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Богойески посочи, че партията е изгубила своя път още преди референдума и е застанала на погрешната страна за историята. Според него това се дължи на популистките движения, както и на опасенията ѝ, че би загубила поддръжници в страната, ако се модернизира.

Референдумът по-скоро се свърза със стари исторически събития. Той обаче няма общо с тях, а е насочен изцяло към бъдещето и към възможността за една по-добра перспектива за Македония. Невъзможно е да функционират заедно груевизмът и демократизацията във ВМРО-ДПМНЕ. Вероятно партията се плаши от новото и различното и смята, че ще изгуби влиянието си в страната, ако се превърне в една наистина модерна политическа пария“.

Според госта пред Македония няма друга алтернатива освен присъединяването ѝ към НАТО, а след това и към Европейския съюз (ЕС).

Тези, които бойкотираха референдума, не бяха правилно информирани. Кампанията за него не беше прецизно направена, за да създаде правилните нагласи у тях и да им посочи, че това е единственият правилен път. Този момент е много важен за Македония. Той може да бъде сравнен с историческите въстания и отделянето на Македония от Югославия през 90-те години на миналия век“.

Богойески изрази мнение, че все пак македонското общество ще успее да се мобилизира и ще открие капацитета си да извърви пътя към присъединяване в НАТО и ЕС.

Той определи референдума и като поредно потвърждение на руското влияние в страната и доказателство колко вредно може да бъде то за нея.

Гостът посочи, че за момента още няма яснота дали ще има предварителни парламентарни избори в страната.

Македонският народ не заяви ясни желания по време на референдума. Предстои да се види доколко институциите ще успеят да се справят с това решение и да постигнат споразумения. Възможно е договорът от Преспа все пак да се ратифицира, има цялостна международна подкрепа“.

Очаквайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес