Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Лавров затвърждава позициите на Русия в Западните Балкани

Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие и Белград, Светът е бизнес, 21.09.2018

Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие и Белград. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие и Белград. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В предстоящото посещение на руския външен министър Сергей Лавров на Балканите вероятно няма да има някакво отклонение от вече заявените позиции на Русия. Това каза Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие и Белград, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Русия не се солидализира с Косово по отношение на конфликта със Сърбия. Тя се противопоставя и на присъединяването на Македония към НАТО, позовавайки се на поетите ангажименти от Запада през 90-те години Алианса да не се разширява на изток. Русия обаче все още публично не се е обявявала против присъединяването на Македония и Сърбия към Европейския съюз (ЕС), а дори напротив. Вероятно в предстоящото посещение няма да има някакви отклонения от заявените вече постулати на руската външна политика“.

Коев коментира възможностите откриването на руско-сръбски център в Баня Лука, подобен на този в Ниш, който стана повод за съмнения дали не представлява форма за електронен шпионаж и наблюдение на региона с направление към Косово.

„До момента индикации за подобна дейност няма, но в региона често малки действия стават повод за сериозни разсъждения. Русия, разбира се, ги отрича“.

Руската активност в Босна и Херцеговина е изразена предимно в икономическо отношение и предимно в Република Сръбска там, посочи Коев. Той определи политическото отношение на руската страна като „функция на икономиката“.

„Едва ли Русия обаче има желание да влияе на изборния процес в Босна и Херцеговина. Все пак обаче тя не пропуска възможност да компенсира и налага своето влияние. Това е напълно закономерно“.

Според Коев референдумът в Македония за името на страната ще бъде успешен. Той добави, че вероятно напрежението ще намалее след него и присъединяването на страната към НАТО ще последва скоро след това.

Коев обаче смята, че присъединяването на страната към ЕС няма да се случи скоро, тъй като самият Съюз има множество проблеми за решаване и разширяването му не е на дневен ред.

Вижте целия разговор във видеото. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес