Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Лявата вълна в Латинска Америка преживява своя край

Момчил Инджов, външнополитически коментатор, Club Z, Светът е бизнес, 18.09.2018.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бразилия изживява същото, което и големите страни в Южна Америка – лявата вълна преживява своя край. Тя идва в Бразилия с идването на власт на Инасио Лула, президент, който след два мандата отново реши сега да се кандидатира, от затвора. Но в големите страни на Латинска Америка тя беше преживяна. Това каза журналистът Момчил Инджов, външнополитически коментатор, Club Z, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

"В Латинска Америка лявата вълна в политиката започва с идването на Уго Чавес на власт, но тя завърши постепенно в Аржентина и в Бразилия, както и в Чили, където социалистката Мишел Бачелет беше сменена от десен президент Себастиан Пинера. Там конституцията не допуска преизбиране на президента за два поредни мандата. В лявата вълна няма нищо лошо, нито в дясната, стига да не се стига до крайности", каза журналистът. Той изрази прогнозата си, за възможност за пръв път от 1985 година Бразилия да има десен президент.

Латиноамериканската нова лява вълна, "която бе посрещната с възторг тука и в различни части на света се характеризираше с масова промяна на конституциите – в много от страните президентите от тази лява вълна го направиха, за да могат да се кандидатират за неограничен брой мандати. Например Уго Чавес си извоюва правото да се кандидатира цял живот за президент". В резултат тези хора печелят популярност, в много случаи измамна, но е факт, каза още журналистът.

"За разлика от Роналд Рейгън, който казваше че не предпочита да даде на бедния риба, а да го научи да лови, те предпочетоха да дадат на бедния риба: Те строят къщи за бедните (във Венецуела), в които при дъжд трябва да отварят чадър. Не бе създадено облекчение за бизнеса за да създава работни места, в страни като Венецуела. Това би помогнало на много бедни да се измъкнат от бедността - както това стана в Бразилия по времето на Лула, много бедни намериха работа. Но в същото време тази левица създаде огромна бюрокрация, а корупцията винаги е съществувала в Латинска Америка".

Примерът, който даде Момчил Инджов за корупцията в политиката на латиноамериканската страна: "В Бразилия на власт беше 17-торна коалиция, останаха 16 партии в коалицията. В САЩ, където населението е от 330 млн. души членовете на правителството за 23, а в Бразилия, с 200 млн. членовете на правителството са 38. Едно министерство се разделя на 2 или на 3 за да има място за човек от съответната партия".

В момента Инасио Лула да Силва има 12-годишна присъда за корупция и пране на пари и е в затвора, въпреки това се е кандидатирал. Популярността, която той има, е на основа на управлението на неговия предшественик, социалдемократ. Голяма е вероятността десен кандидат да спечели изборите, каза още журналистът.

За случващото се в момента в Бразилия и в другите латиноамерикански страни, какви са настроенията, какво ги поражда, гледайте видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес