Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Турция е в сложна ситуация пред зреещата буря в Идлиб

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 14.09.2018

В Идлиб е затишие пред буря, основен фактор дали ще има военна операция и кога ще е началото е позицията на Турция. Тя има политически и икономически инвестиции там, които операцията ще обезсмисли. Това каза Мартин Табаков, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"С името на Идлиб се изчерпва динамиката на всичко, което се случва в Сирия в момента, ситуацията е „затишие пред буря“. Очевидно е желанието на руската, иранската и сирийската страна там да се проведе операцията, онова, което възпира започването й е видимото нежелание и предупреждение, които се излъчиха от страна на САЩ , на ЕС и колкото и парадоскално да е - от страна на Турция".

Турската страна се притеснява от бежанските вълни, които ще последват, уточни политологът – съображение, споделяно и от Анкара и от ЕС и от ООН. Но тя се опита вече "да култивира и да менажира редица от опозиционните сили срещу Асад", каза още гостът.

"Едно от задълженията на Турция беше да мотивира умерените опозиционни сили да оставят оръжието и да преминат към политическия разговор. Второто и задължение беше да смекчи, да релативизира позициите на радикалните около 10 000 бойци на Алкайда в този град. Най-вероятно Турция не успя".

Това каза политологът и уточни, че Турция е загубила много време, средства за да отгледа тези сили, тя от друга страна вкарва много капитали там, опитва се да направи този кантон една държава в държавата.

"Една сирийско- иранско-руска вълна ще направи тези усилия и инвестиции безсмислени. Най-сложното положение е това, в което страната сама се постави". 

Целия коментар гледайте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес