Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Служителите трябва да бъдат оценявани ежедневно и да получават обратна връзка веднага

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ; Таня Бриклер, eдин от основателите на консултантската компания Прометрикс ООД, Светът е бизнес, 31.08.2018

В България доста отдавна има практики за оценка на персонала. Те обаче се изпълняват или при постъпването на служителите на работа, или в края на годината. Бизнесът трябва да се научи да реагира на момента, да провежда оценяването ежедневно и да дава обратна връзка на служителите си веднага. Това каза Таня Бриклер, основател на консултантска компания “Прометрикс” ООД, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Николай Кръстев.

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, посочи, че оценяването е най-добрият начин да се прецени подготовката и доколко добре служителите се справят с работата си. Тя поясни, че за процесът все пак има различни мнения. Част от тях гласят, че той може да демотивира и убие креативността на служителите, каза още Смилкова.  

Бриклер очерта методите, по които се изпълнява оценяването.

“Личностните тестове и тези за способности са най-използваните методики. Центърът за оценка също. Той е набор от симулации на реалната работна среда. Чрез тях се проследява как служителят проявява компетенциите си при вземане на решения, как комуникира и работи в екип. Тези му качества се наблюдават и оценяват в зависимост от нуждите на съответната позиция”.

Гостът коментира, че тенденциите показват все по-увеличено използване и на игровите модели. Именно тях тя определи като “бъдещето на оценяването”.

“Игровите методи са предпочитани, защото служителите нямат време да разсъждават, а показват реалните си действия. Те се записват и изкуствен интелект ги анализира. Той е удачен, тъй като е безпристрастен. Все пак всички методи могат да се адаптират успешно във всеки един сектор на икономическата дейност".

Като най-често използващи методите за оценка експертът посочи банковия и финансовия сектор, както и този на производството.

Според нея процесът на оценка на представянето трябва да се промени, но без него има риск да настъпи хаос.

Вижте целия разговор във видеото. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес