Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Напрежението между Косово и Сърбия няма да се задълбочи

Йелена Милич, директор на неправителствения Институт за евротлантически изследвания в Сърбия (CEAS), Светът е бизнес, 13.08.2018

Йелена Милич, директор на неправителствената организация Институт за евротлантически изследвания в Сърбия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йелена Милич, директор на неправителствената организация Институт за евротлантически изследвания в Сърбия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напрежението между Косово и Сърбия вероятно няма да се задълбочи твърде много. Това каза Йелена Милич, директор на неправителствения Институт за евротлантически изследвания (CEAS) в Сърбия, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Тя обясни, че са налице окуражителни послания от президента на Сърбия Александър Вучич за желание за мир и липса на провокация, които са на дневен ред при сръбските власти.

Възможно ли е да се стигне до „подялба“ на Косово?

„Подялба“ е силна дума. Тя навежда на мисълта, че сякаш махате половината от Косово. Говорим само за едни общини в Северно Косово – нещо като 12% от територията на Косово. Смятам, че западната общност още няма ясна позиция, има само спекулации по темата, дори не съм сигурна каква е позицията на сръбското правителство.

Има значително много дискусии, има идеи, разговори зад кулисите на президентско ниво между Белград и Прищина. Тоест не мога да кажа, че тази идея е невъзможна“.

По думите на Милич не трябва да се очакват кардинални различия в досегашната позиция на Вашингтон по върпоса.

Тя добави, че са докладвани много случаи на повишаване на руското влияние в региона.

„Както се казва „мекото влияние“ се осъществява чрез медиите. Също така по повод реториката за едни естествени добри отношения между Сърбия и Русия историческите факти говорят за различна картина – имало е поредица от много тежки исторически моменти между двете страни.

Смятам, че се забравя, че всъщност Русия притежава по-голямата част от газа и енергийните източници на Сърбия. Тези компании имат своите собствени политики, които са свързани дори с частната сигурност. /.../ Има сигнали, че „Газпром“ изгражда структури за корпоративна сигурност в своята компания в един прекалено голям мащаб. /.../ Смятам, че руското влияние стои пред отворени врати в Сърбия и то се разпростира извън сръбските власти, а достига и до най-високия ешалон на военните сили в Сърбия. А това е нещо много сериозно, което трябва да се разбере“.

Цялото интервю вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес