Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Заев: Щастлив съм, че живея във време на блестящи отношенията между България и Македония

Зоран Заев, премиер на Република Македония, Светът е бизнес, 09.07.2018

Само позитивни неща се случват днес между България и Македония, коментира премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев в интервю на Николай Кръстев за предаването "Светът е бизнес".

Почти с 12% се увеличи търговията между Скопие и София, обяви премиерът Заев.

„Има много български инвеститори, които или инвестират вече в Република Македония, или водят преговори за инвестиции. Също така се случва и обратното – няколко бизнесмена от Македония инвестират в България, а това означава работни места за гражданите на двете страни. Аз съм един от покровителите и гарантите на концертите One love, през есента те ще завършат, но виждаме и доста театрални представления от България, които се играят в македонските театри“.

По думите му отборите правят вече общи турнири, а общините - общи организации.

„Щастлив съм, че живея във време, когато отношенията между Република България и Република Македония блестят. Те ще растат и ще се развиват и ние, политиците, само ще останем да им служим. Всичко започна след подписването на договора за приятелство и добросъседство с Република България, който подейства стимулиращо както при мен, така и при премиера Ципрас да започнем да работим за постигането на договор с Гърция. След това се стигна до дата за започване на преговори с ЕС. На 11 и 12 юли очакваме покана от НАТО за присъединяване към Алисанса. Това е исторически момент за Република Македония“.

Заев посочи, че 80% от гражданите на Република Македония са за влизането на страната им в Алианса, а над 75% са за пълноправното членство в ЕС.

„След 27 години Македония е на път да изпълни 30-годишните си надежди и очаквания. Аз съм щастлив, че всички доказахме, че Балканите не са повече барутен погреб, както бяхме свикнали, а че регионът ни е европейско и хубаво място, в което младите да останат да живеят в страните си. Показахме, че по приятелски начин може да бъдат намерени решения по чувствителни въпроси както беше между Македония и България, така и между Македония и Гърция“.

Македонският премиер каза още, че ако президентът Георге Иванов и втори път реши да не подпише договора между Македония и Гърция, тогава ще се проведе референдум, за който е ясно, че ще се проведе или в края на септември, или в началото на октомври т.г.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес