Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

С какво Балканите са привлекателни за Китай?

Бисер Банчев, Институт по балканистика към БАН, Светът е бизнес, 09.07.2018

Темата за свързаността, която беше тема и на нашето председателство, е много по-интересна, когато се види през фокуса на един далечен Китай. За западните Балкани Далечният Изток не е толкова далечен. Това коментира Бисер Банчев, от Института по балканистика към БАН, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. 

"Ако преди 100 години сме считали, че Солун е морският излаз на Балканите, то сега, поради развитието на инфраструктурата, нещата се изместиха малко по на юг и морският излаз на Балканите е всъщност в пристанището на Пирея. И може би неслучайно китайците започнаха от там своята икономическа експанзия, която е с дългосрочен и системен подход. След Солун жп линията минава през Македония и Сърбия, стига до Будапеща. Това ще бъде основната ос, около която ще се движи китайският интерес по линия не само на Западните Балкани, а на целите Балкани. А те са част от общата представа на Китай за Източна и Южна Европа".

"Много икономисти и специалисти по политическа икономия твърдят, че за разлика от други големи заемодатели като ЕС, САЩ, различните финансови институции на ООН, заемите, които се получават от Китай, са обвързани с най-малко политически условия. Това развързва ръцете на правителствата да преговарят с Китай", коментира още Банчев. 

Вижте във видео материала целия разговор. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес