Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво е бъдещето на Сирия?

Димитър Гърдев, външнополитически коментатор, Светът е бизнес, 26.06.2018

Създаването на Съвет за конституционни реформи между Турция, Русия и Иран е сигнал, че започва политическото регулиране на сирийския кризис. До момента за Сирия се говореше по-скоро в контекста на военните сводки и течащите процеси там, докато вече започва сериозно да се говори за бъдещото конституционно устройство на страната. Процесът вече е започнал със създаването на този съвет, в който представители имат всички държави, включително и членове на опозицията в Сирия. Този формат вече е легетимиран, международно признат е и е важно да се отбелижи, че той е под егидата на ООН. Предстои в Женева да се вземе решение как ще изглежда и новата конституция на страната. Това каза Димитър Гърдев, външнополитически коментатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Според Гърдев от съществено значение за Сирия е възможността за демократичен избор и за демократично взети решения.  

Най-вероятно Сирия ще остане република, защото това предполага демократичният избор, но под каква форма - това ще го реши именно политическият процес в Женева.

Гърдев коментира и кюрдския въпрос в страната, като посочи резките изменения, които проблемът придоби. Гостът коментира, че до началото на гражданската война в страната през 2011 г. Сирия е единствената страна в региона, за която не би могло да се каже, че има сериозен кюрдски въпрос. Именно по време на гражданската война кюрдите в северна Сирия се радикализират. 

Имайки предвид този факт, появата на Ислямска държава, навлизането на турската армия в Манбидж и обединението между Русия, Иран и Турция, значително отслабват кюрдският фактор, от което всички държави в региона имат интерес. Предстои да видим дали кюрдите ще участват като единен федерален окръг, или ще бъдат разделени, коментира още Гърдев.

Кюрдите ще бъдат в динамичен процес в търсене на своето място. Кюрдският фактор започва да губи своята роля. Част от тях е в колаборация със САЩ, друга - с Русия, трета е с настоящия лидер в Сирия Башар Асад. 

Вижте във видео материала целия разговор

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес