Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Турция живее на вересия, но дълговете ѝ ще трябва да бъдат платени

Георги Димов, специалист по Турция и бивш генерален консул в Одрин и Истанбул, Република Турция, Светът е бизнес, 25.06.2018

Турция живее на вересия, но дълговете ѝ рано или късно ще трябва да бъдат платени. Това каза специалистът по страната и бивш генерален консул в Одрин и Истанбул Георги Димов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Събеседникът беше поканен да коментира резултатите от предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция вчера, от които победител излезе отново президентът Реджеп Тайип Ердоган.

„Самите турци все повече осъзнават, че едноличният режим е опасен, защото в тази си битност, той управлява с пълен волунтаризъм – и политически, и икономически. Поради това Турция в момента икономически е стигнала до това положение да има вътрешен и външен дълг общо над 3 трлн. и 600 млрд. турски лири. Това е над целия национален доход на страната. Текущият дефицит е 6,5% от БВП, тоест Турция живее на вересия, но тези дългове рано или късно трябва да се плащат“.

Националистическият вот на тези избори беше засилен, защото той беше нужен на Ердоган. Без него той реално нямаше как да продължи да управлява, добави Димов.

„Идеологията, която господства в югоизточната ни съседка, е националистическият ислямизъм или ислям на национализма, който сега ще бъде претворен и в самото управление. Коалицията ще бъде точно между ислямисти и националисти“.

Кюрдската партия за трети път предскача 10% на избори и влиза в парламента. Тя продължава да бъде третата самостоятелна политическа сила в Турция.

„Ако трябва да бъдем точни, тя е трън в очите на Ердоган още от 7 юни 2015 г., когато за първи път успя да прескочи прага и да вкара своя парламентарна група./.../ Това му открадна абсолютното мнозинство. Затова бяха насрочени предсрочни избори, но тя пак постигна успех, както и сега. Затова нейните лидери са в затвора и ще бъдат преследвани“.

Ердоган стана президент благодарение на кюрдите и сега, когато вече не са му нужни, ги изхвърля като носна кърпичка, коментира гостът.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес