Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

В Турция се водят дебати за бъдещето на кемализма

Енис Тулча, преподавател в Университета в Галатасарай, Светът е бизнес, 22.06.2018

За гражданите на Турция е по-трудно да видят настъпилите в последните няколко години промени там, отколкото за чужденците, които посещават по-рядко страната. Промените касаят не толкова политически въпроси, колкото са свързани с представите за страната. Това каза Енис Тулча, преподавател в Университета в Галатасарай, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Може да се каже, че до 2010 г. външната политика на страната беше продължение на кемализма. Примерът, който Турция следваше, беше от средата на миналия век – Турция да не се меси и да не взима страна в конфликтите в Близкия Изток. От 2011 г. насам има промени в тази насока, позициите на Турция към момента в областта на международните отношения е различна – идеята вече е да има отношение към режима в Близкия Изток – да има ясно и конкретно поставено разграничение на Турция от него, коментира гостът.

Към момента в страната се водят дебати по темата за кемализма и колко отдалечена е тя от него, добави Тулча.

Основателят на Турция Кемал Ататюрк заема водещо и основополагащо място в съзнанието на Труция, но кемализмът като цяло не се използва като понятие вече.

Неоосманизъмът не се завръща, тъй като колкото повече се завръща, толкова повече опасности се появяват пред Турция, според Тулча. Това е още една промяна, която се е случила в страната, отново свързана с промените в международната политика от 2011 г. насам.

Икономически погледнато, през последните години имаше спад на турската лира, спрямо останалите основни валути, каза още Тулча. Това е нещо, което се случи малко по-рано от очакваното. Появиха се твърдения, че дългът на страната може да превърне в проблем, според други - евентуална финансова криза като тази от 2014 г. е много далече. Към момента има приемственост в страната, което се отразява и на икономическия ефект, който обаче остава по-скоро отрицателен, коментира още Тулча. 

Вижте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес