Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Монополът на НЗОК – първоизточник на големите проблеми

Д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, Светът е бизнес, 20.06.2018

Първоизточникът на големите проблеми в областта на здравеопазването в България е монополът на Здравната каса. Такова мнение изрази д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Д-р Кацаров подчерта необходимостта от частни инвестиции. 

„Качеството на медицинската помощ с измерва с починали и инвалидизирани хора. Ние не мерим един много важен показател в България – смъртността от лечими заболявания“.

По думите му общата тенденция е на намаляване на смъртността, на намаляване на детската смъртност, на удължаване на живота.

„Това се забелязва от 2000 г. насам. Може да кажем, че въпреки лошото управление тази здравна система, която по някакъв начин беше развита тогава, дава своите резултати. Но те биха могли да бъдат много по-добри. Защото детската ни смъртност например е два пъти по-висока, отколкото средно в ЕС. Да, тя е намаляла в сравнение с 2000 значително, защото тогава е била още по-висока, но все пак продължава да е два пъти по-висока в сравнение с ЕС“.

Според него българската здравна система може да даде много добри резултати, включително и финансови.

„Ако ние поддържаме високо качество на медицинската помощ, може да извлечем ползва от това, че сме член на ЕС – например европейски граждани да се лекуват тук“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес