Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Българският имотен пазар навлиза в балансиран период

Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates, Светът е бизнес, 14.06.2018

Навлизаме в много спокоен и балансиран период, в който предлагането отговаря на търсенето. Нямаме излишък. Това каза Невена Стоянова, управляващ директор на „Luximmo Finest Estates“, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Обявените оферти, които не са продадени, са много малко, като цените на предлаганите имоти все още са под тези от 2008 г.

„В момента най-много се търсят апартаменти, които са в близост до метро станция. Апартаментът, който се търси в масовия сегмент, е, ако е с една спалня – 60 квадратни метра, ако е с две спални – 90 квадратни метра. /.../ Говорим за цените от 850-1200 евро на квадратен метър в София“.

В по-луксозния сегмент се търсят жилища с все по-просторни квадратури. Цената започва от 1200 евро на квадратен метър.

„Средно за апартаментите таванът е до 2000 евро на квадратен метър./.../ Крайната цена зависи, но започва от 250 000 евро нагоре“.

Една от причината много жилища да стоят необитаеми е, че в България данъците за недвижими имоти са много ниски. Така много хора не се нуждаят да продават имотите си и просто да ги притежават.

Що се отнася за ваканционните имоти, при закупуването на масовите има голяма промяна в последните години, каза експертът.

„Няма вече масово купуване от руснаци, купуват се основно от българи, които искат да инвестират във ваканционен имот, защото бюджетът им не е достатъчно голям за имот в София“.

Тя добави, че българският купувач винаги е имал голям интерес към придобиване на имоти в чужбина, и по-специално към Гърция, където инвестицията е добра.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес