Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Шин Бунам: Северна Корея е готова за промяна в политиката си

Шин Бунам, доскорошен посланик на Република Корея в България, Светът е бизнес, 11.06.2018

Промяната на политиката на Северна Корея в известна степен е неочаквана, но най-вече се дължи на това, че страната е готова за нея. Отношенията между Северна и Южна Корея започнаха да се променят след встъпването в длъжност на президента на Южна Корея Мун Дже-Ин през миналата година. Тогава той обяви желание за диалог със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, ако Северна Корея прекрати изпитанията на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети. Втората причина за промяната на политиката на Северна Корея е твърдият отговор на международната общност по отношение провокациите на страната - изпитанията на ядрени оръжия и балистични ракети. След подобен международен отзвук Северна Корея се примири и осъзна, че няма друг избор освен да седне на масата за преговори. Това каза Шин Бунам, доскорошен посланик на Република Корея в България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Срещата между двамата лидери на Северна и Южна Корея Бунам определи като „изключително значима“. Той допълни, че вече се говори за действителен мир на Корейския полуостров и варианти как да бъде понижено напрежението, включително военното напрежение. Бунам определи декларацията за пълно ядрено разоръжаване като най-важен и основен резултат от срещата. Към момента Южна Корея е положително настроена и очаква да види дали ще последва разоръжаване в Северна Корея. Бунам допълни, че са необходими усилия от всички страни, за да се реши проблемът в Северна Корея.

Северна Корея е както корейски, така и глобален проблем, затова имаме нужда от отговор на ЕС, САЩ и като цяло от международната общност. Трябва да работим заедно, за да разрешим севернокорейския ядрен въпрос. В крайна сметка Северна Корея разбра, че няма друг избор, освен да седне на масата за преговори и това е сегашната ситуация.

По този повод той коментира и срещата между американския президент Тръмп и лидерът на Северна Корея. Бунам я определи като „безценна възможност“ и подчерта, че лидерите на САЩ и Северна Корея трябва максимално да се възползват от нея. 

Бунам посочи, че обединение между Северна и Южна Корея би довело до по-добро политическото бъдеще, икономическото развитие и добруването на страните, но определи момента като твърде ранен.

Може би обединението ще дойде на по-късен етап и в момента е прекалено рано да говорим за това. Сега трябва да се фокусираме върху намаляване на напрежението, дълготраен мир и мирен режим на Корейския полуостров. Има нужда от стабилно съжителство. На по-късен етап, ако дълготрайният мир продължи, можем да обсъдим обединение. Може би на този етап е прекалено рано.

Шин Бунам бе доскоро посланик на Република Корея в България в периода 2016-2018 г. 

Какво да очакваме от срещата на върха между САЩ и Северна Корея? Успех за Пхенян ли е това? И какъв знак е тази първа среща между американски президент и севернокорейски лидер? Очаквайте коментара на журналиста Мая Бонева в предаването „Светът е бизнес“ от 21:30 часа.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.

Последни новини
Още от Светът е бизнес