Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ципрас и Заев трябва да убедят опонентите си в спора за името на Македония

Мирослав Ризински, Български културен клуб – Скопие, Светът е бизнес, 17.05.2018

Задачата на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев е да убедят опонентите си за решаването на спора за името на Македония. Това каза Мирослав Ризински, Български културен клуб – Скопие, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Гостът изрази надеждата си двамата министър-председатели „ще успеят да намерят консенсус в страните си, най-вече от страна на опозициите си, които, както знаем, досега са изпращали не толкова надеждни послания“.

Спорът за името с Гърция е единственият проблем за приобщаването на Македония към НАТО.

„Македония наистина в този момент няма много политически възможности и ходове и трябва да разреши този казус, защото виждаме, че вече по-дълго време тя се намира в задънена улица, въпреки това, че от 2008 г. самата покана за влизане на Република Македония в НАТО вече е отворена. Единственият проблем за приобщаването към НАТО е спорът за името. Това е ключовата пречка и за започване на преговори с ЕС“.

Той припомни и фактът за високата оценка, дадена на страната от Европейската комисия:

„В последния доклад, който е от ЕК за Македония, има точки, в които се казва, че Македония в някои от реформите и прилагането на европейското законодателство, е много по-напред дори от Сърбия и Черна гора. Така че смятам, че ползите, които Македония ще получи с разрешаването на този казус, са многократно по-големи от изводите, които опозицията ползва за критикуването на евентуалния договор с Гърция“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес