Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Западните Балкани все още са с инерцията от миналото

Ангел Димитров, бивш посланик на България в Македония и Сърбия, Светът е бизнес, 16.05.2018

 

В много от страните от Западните Балкани все още не е преодоляна инерцията от миналото, която ги тласка към мечтанието за връщане на нещо старо, което е по-силно, отколкото желанието им да направят усилието, понякога дори солидния компромис, който да позволи преодоляването на някакви противоречия. Това коментира Ангел Димитров, бивш посланик на България в Македония и Сърбия и ръководител на комисията по история между Скопие и София в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Много проучвания сочат, че твърде малка част от жителите на страните от Западните Балкани е с много ясна евроориентация. За тях е все още един далечен хоризонт от тази промяна“.

Той посочи, че има една особена двойственост в поведението и политическите решения, които трябва да взема ЕС.

„От една страна ЕС спокойно може да каже „Ние трябва да бъдем взискателни, не трябва да се правят подаръци, трябва да се стимулира обновяването, развитието, реформирането, доближаването до ЕС“. Но в същото време трябва да се създаде такава атмосфера, че да не се губи не само инерцията от постигнатото, а и да се развива. Не трябва страните и хората от Западните Балкани да губят надеждата, че скоро усилието, което те полагат, ще бъде възнаградено с интеграционния краен резултат“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес