Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Накъде върви Русия след новия мандат на Путин?

Владислав Иноземцев в Светът е бизнес, 15.05.2018

Владислав Иноземцев,  старши анализатор, Полски институт за напредничави изследвания, Варшава. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владислав Иноземцев, старши анализатор, Полски институт за напредничави изследвания, Варшава. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия не върви на никъде. Тя стои на едно място. Главната цел на Путин е стабилността. Струва ми се че тази стабилност придобива формата на застой. Това каза Владислав Иноземцев,  старши анализатор, Полски институт за напредничави изследвания, Варшава, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Цялата енергия на руското ръководство се използва за това страната да не се развива и променя". 

"Ситуацията, която е в момента съществува устройва изцяло управляващия елит на Русия. Той контролира изцяло финансовите потоци в Русия, бюджетът е напълнен, а хората се намират в някакво вцепенение от съществуването на някаква външна заплаха и в това отношение през следващите няколко години ситуацията ще бъде доста стабилна". 

Хората не очакват никакви сериозни подобрения в икономиката на Русия, подчерта събеседникът. "Те са убедени, че страната им се намира в някаква сериозна опасност и Путин напълно сериозно се бори с тези заплахи. Затова в условия, в които никой не очаква движение към по-добро, е лесно да се управлява". 

"Цялата руска политика е построена върху надеждата, че Западът ще се разпадне и това не е шега. За това в Москва видяхме безумния момент на щастие при победата на президента Тръмп. Защото им се стори, че именно това е моментът". 

Как ще се развиват отношенията между Русия и Западна Европа след случая Скрипал? Съществува ли за Путин усещане за "нормално"? Какви са интересите на политиците, които следват Путин? Реалистични ли са опасенията за голяма политическа игра, играна от Русия на Балканите? Ще изпадне ли Русия в геополитическа самота? Кога ще има наследник на Путин?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес