Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Помощта по българо-швейцарската програма за сътрудничество - значителна и резултатна

Виктор Престел и Камелия Димитрова в Светът е бизнес, 30.04.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В портфолиото си тематичен фонд Сигурност на българо-швейцарската програма за сътрудничество има много различни проекти. Те касаят, както обучение на прокурори, които работят в областта на престъпления, свързани с околната среда, така и много широк спектър от програми за полицейските сили - обучение на полицаите за по-ефективна дейност, техническо оборудване. Това каза Виктор Престел, водещ експерт на Швейцарското междинно звено за Тематичен фонд Сигурност на българо-швейцарската програма за сътрудничество, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Работихме с много партньори, с министерството на правосъдието, с различни неправителствени организации, с прокуратурата на България, и с комисията за борба с трафика на хора. Разнообразни бяха дейностите, финансирани от швейцарския бюджет, определен за тези дейности. Този бюджет е близо 10 млн. швейцарски франка и винаги има една част кофинансиране от българска страна. Швейцарското финансиране бе между 85 и 90 %, а българското кофинансиране бе между 10 и 15%".

Принципите, към които се придържа швейцарската програма са да се засили партньорството, да се засилят, както компетенциите от страна на българските ни колеги, така и от страна на Швейцария, добави гостът. "Във всеки проект имаме швейцарска институция, която участва, която участва като дава експертно мнение, помага с обмен на колеги, които на място да видят нещата, както в България, така и в Швейцария - не само по отношение на материална база, но и на ниво общество, и общуване между колегите". 

Помощта, която получихме по българо-швейцарската програма за сътрудничество бе значителна и резултатна, каза от своя страна Камелия Димитрова, Национална комисия за борбата с нелегалния трафик на хора.

"Насоките, по които работихме, обхващат целия спектър на противодействие на трафика на хора. Като започнем от превенция на престъплението, повишаване на идентификацията на жертвите (става дума за български лица-жертва на трафик в Швейцария), до закрила". 

Само в областта на закрилата, със швейцарския принос, имахме възможността да удвоим възможността, която държавата имаше досега да предоставя услуги за жертви на трафик, каза гостът. "В рамките на програмата бяха разкрити два приюта в София за жертви на хора с капацитет 20 места". 

"Получиха подкрепа много тежки случаи на трафик на хора, не само в Швейцария, но и в цяла Европа". 

По линия на превенцията и в рамките на проекта, който е ръководен от комисията имахме възможност да осъществим конкретни информационни кампании, както по линия на трудова експлоатация, така и по линия на сексуална експлоатация, каза още Димитрова.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес