Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Голяма стъпка за ЕС, още по-голяма стъпка за Западните Балкани

Кристиан Вигенин в Светът е бизнес, 20.04.2018

Ако съдим по доклада на ЕК, определено има напредък по отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това каза Кристиан Вигенин, председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Изобщо целият процес на евроинтеграция се движи по съвсем друг начин в края на мандата на настоящата ЕК в сравнение с неговото начало. Помним, че доста негативно и песимистично звучаха и председателят и представителите на ЕК в началото на мандата. Сега като че ли всички разбраха, че интеграцията на Западните Балкани е инвестиция в стабилността и сигурността на целия европейския континент“.

Според Вигенин благодарение на усилията и на българското председателство самата Комисия е решила да бъде по-активна по тези въпроси.

„Виждаме как тези процеси се подсилват. Когато има ясен ангажимент от страна на ЕС, страните членки се опитват да направят повече, защото виждат, че има смисъл и това ще бъде оценено. Както стана с обявената преди около месец стратегия за разширяването, в която за първи път толкова детайлно се коментираха перспективите и се говореше за необходимостта самият ЕС да се подготви за разширяването, плюс конкретните водещи инициативи, които бяха набелязани в тази стратегия“.

Гостът смята, че сега с индивидуалните доклади на страните се вижда, че ЕК прави следваща много важна стъпка.

„Две от тези страни според ЕК трябва да получат покана за начало на преговорите – Македония и Албания. Ако решението бъде взето през юни, ние ще видим всъщност една голяма крачка на ЕС, а и голяма крачка за целия регион“.

Очаквайте видео. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес