Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

ВМРО-ДПМНЕ подкрепя евроатлантическия път на Република Македония

Петър Богойески, заместник-генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Светът е бизнес, 17.04.2018

След свалянето на Никола Груевски от лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ , започва един нов период свързан с една нормална дискусия вътре в партията, да се изслушваме и да разговаряме с аргументи. Това коментира Петър Богойески, заместник-генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

"С избора на новото ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и новият председател г-н Мицковски, се създаде пространство за интеграцията на идеи и на хората в нея, които желаеха да се демократизираме, реформираме и модернизираме. ВМРО-ДПМНЕ се намира в период на преход във вътрешнополитически план. Сега ВМРО-ДПМНЕ е в опозиция и освен, че от една страна като партия сме притиснати от близкото ни минало, от друга страна сега сме под натиск от правителството на СДСМ. Сега сме пред един много важен момент когато във ВМРО-ДПМНЕ ще бъде приет новия статут на партията ни. С него въвеждаме европейски практики в нея, част от които заимствахме от нашата партия - партньор в България ГЕРБ, с която сме членове в ЕНП. Също така използвахме принципите от германската CDU и Австрийската Народна Партия на премиера Курц".

Богойески се надява с влизането в сила на новият документ да може да започне новият демократичен период във ВМРО-ДПМНЕ.

"На последните избори в Македония, всички партии изгубихме", коментира той.

Партията му е изгубила 120 000 избиратели след местните избори в Република Македония.

"Започнахме да прилагаме нови политики в дейността на ВМРО-ДПМНЕ, които я върнаха в парламента на страната. Участваме в конструктивен диалог с властта в Скопие, свързано с най-важните въпроси от дневният ред на страната".

По думите му ВМРО-ДПМНЕ дава директната си подкрепа за евроатлантическия път за развитие на страната.

"За нас този път е безалтернативен. Новата политика, която следваме, вече се забелязва от международните фактори, и се надявам, че и в Република България също биват виждани. Връщайки доверието към себе си, ВМРО-ДПМНЕ ще може да стане важен партньор за формирането на следващото правителство в Република Македония. Надяваме се, че ще успеем да наложим ВМРО-ДПМНЕ като сериозна алтернатива на правителството на Република Македония".

Богойески коментира какви трябва да бъдат отношенията между Република България и Република Македония, казвайки че те се развиват на две нива – партийно визирайки, техния политически партньор в България ПП ГЕРБ, и на междудържавно ниво.

"Много е важно, е че премиерът Борисов е промоутър на развиването на нови отношения на Балканите, които включват европейските ценности. Когато ВМРО-ДПМНЕ стане управляваща партия в Република Македония, се надявам да задълбочим отношенията си с Република България, не само на партийно равнище, но и в останалите области".

Според него това може да стане в областите на икономиката, бизнеса, в образованието, в науката, но и в политиката.

"Процесът на преход във ВМРО-ДПМНЕ по отношение на България е обременен от миналото. Този процес обаче означава да се промени и манталитета и мисленето на политиците в страната спрямо България. ВМРО-ДПМНЕ подкрепя задълбочаването на отношенията на Република Македония с всичките и партньори от ЕС и САЩ, в това число и с Република България. С времето ще започне да намалява негативният тон спрямо България. Трябва да разтоварим отношенията ни от емоционалността".

Това Богойески коментира по отношение на внесения преди седмица вот на недоверие към македонското правителство в Собранието, където сред аргументите на ВМРО-ДПМНЕ бяха и политиката на Скопие към София и Атина.

Интервю с Петър Богойески, когато той оглавяваше Движението за вътрешна демокрация и реформи в рамките на ВМРО-ДПМНЕ, може да видите тук. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес