Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

От позицията на силата – така Тръмп иска да се оттегли от Сирия

Мартин Табаков в Светът е бизнес, 16.04.2018

Американският президент Доналд Тръмп иска да се оттегли от Сирия, но от позиция на силата. Това мнение изказа Мартин Табаков, международен анализатор, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира американския военен удар в Сирия. 

Сега вече Тръмп има алиби, с което да каже: "Каквото зависеше от мен, аз го направих. Посочих ясната червена линия на режима на Башар Асад, че химически оръжия не трябва да се използват", подчерта Табаков.

"Посланието е предадено и от тук нататък американската външна политика се ограничава до това, което ние най-добре знаем, а именно основен фокус на техните действия, официално, е борбата с ислямската държава".

Преди да се случи последната американска операция в Сирия чухме от високопоставени държавни руски служители, че не само ракетите ще бъдат таргетирани, но и източниците на тези ракети - авиация и кораби, припомни събеседникът. "Но нищо такова не се случи. Руската държава нямаше интерес да ескалира допълнително конфликта, отвръщайки на военния удар с военен". 

"Така или иначе нещата, така както се случват в Сирия, вървят в посока, каквато Русия иска да види. За да се таргетират изрично американски военни цели, където и да е в Близкия Изток, би означавало Русия да даде допълнителни поводи американците да се фокусират отново върху Сирия. А и американският президент няма особено желание да задържа американското военно присъствие в региона". 

Как изглеждат към настоящия момент и какви ще бъдат в бъдеще кадрите и идеите, които идват с тях, за да формират американската външна политика?

Повече вижте във видеото с целия коментар. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес