Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ефекти на двойната игра на Турция в сирийския конфликт

Росен Димов в Светът е бизнес, 16.04.2018

Росен Димов, преподавател по международни отношения, Университет Бахчешехир - Истанбул,Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Росен Димов, преподавател по международни отношения, Университет Бахчешехир - Истанбул,Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ефектът на двойната игра на Турция в сирийския конфликт е трудно да бъде калкулиран, както за Турция, така и за нейните партньори в региона. Смесени са и реакциите и тенденциите, към които може да доведе играта с всички и според ситуацията, която наблюдаваме в момента. Това каза Росен Димов, преподавател по международни отношения в Университета Бахчешехир в Истанбул,Турция, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

Ударите на САЩ в Сирия бяха посрещнати със смесени настроения в Турция, подчерта гостът. 

"От една страна има твърда подкрепа за това, което се случва. Счита се, че действията на САЩ са навременна реакция, съгласувана със Запада. От друга страна, особено от средите, близки до управляващите, има съмнения доколко цялата тази ситуация няма да подрие авторитета на Турция, както и отношенията на страната с Русия, която е и голям геополитически играч". 

Официалната позиция на Турция е отражение на амбицията да възвърне онази величина от османското си минало, каза гостът. "Това е и причината за отношението към сирийския народ, който продължава да страда. Ердоган, който е един своево рода "нов турски халиф", който в този век успява, със своето милосърдие, със своята твърдост на лидер, да помогне на всички, които са под неговото, макар и неформално ръководство. Това са хората от различни мюсюлмански групи в целия свят и най-вече хората, които живеят в бившата османска империя".

"Това е опит за подклаждане на искрата на вярата към Турция, като един постосмански лидер в региона".

Как можем да оценим реакцията на Европейския съюз? По какъв начин липсата на единство стимулира противоречива външна политика на Турция? Какво ни говори многопластовата, неоотоманска външна политика на Турция в Сирия?

Повече вижте във видеото с целия коментар. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес