Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Срещата на ЕС и Турция във Варна - решаваща за Кипърския въпрос

Бранислава Бобанац в Светът е бизнес, 13.04.2018

Срещата на върха между ЕС и Турция във Варна бе много важна за Кипър. Това каза журналистката Бранислава Бобанац в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.  

"Кипър искаше да се проведе тази среща, за да се чуе позицията на ЕС, да се предадат европейските послания на Турция. Послания, които засягат неговата политика и основно двата въпроса, които стоят пред Кипър - обединението на страната, решаването на Кипърския въпрос и продължаването на енергийната му програма, на газовите сондажи".

Срещата беше много важна, тъй като нормализирането на отношенията между ЕС и Турция се коментираше като възможност за нормализиране на отношенията между тях, както и между двете кипърски общности. Тя съдейства за едно по-активно участие на Турция в решаването на Кипърския въпрос, уточни събеседничката.

"Не е тайна, че Турция държи ключа към този проблем, а също и за възобновяване на газовите сондажи". 

От особена важност е и фактът, коментира Бобанац, че "на толкова високо европейско ниво бяха поставени въпросите за кипърските интереси". "За пръв път прозвуча толкова силна и ясна политическа подкрепа от стана на Европейския съюз за суверенните права на Кипър да експлоатира своите природни богатства". 

Европейският съвет, който се проведе в навечерието на тази среща даде много ясна подкрепа, осъди незаконните действия на Турция, започнала през февруари и тези послания бяха предадени на срещата във Варна, добави гостенката.

"Кипър, макар че не присъства на тази среща, има много важна роля за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция. Защото това, което президентът Ердоган обяви отново, че присъединяването на Турция към ЕС остава стратегическа цел на страната, не може да се осъществи без одобрението на всички страни - членки, включително и Кипър". 

В навечерието на срещата, в зависимост от развоя на събитията, Кипър обяви, че може да наложи вето върху разширяването на митническия съюз и либерализацията на визовия режим, подчерта журналистката, работеща в Кипър. "Освен това Кипър е наложил вето върху шест от преговорните глави, за които Турция няколкократно поставя въпроса, че трябва да бъдат размразени. Кипър поддържа своето вето и заявява, че тези глави няма да бъдат размразени преди разрешаването на Кипърския въпрос, в който Турция има участие". 

Вижте целия коментар.

Последни новини
Още от Светът е бизнес