Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

За да се повиши жизненият стандарт, трябва да има инфраструктура

Емил Караниколов, министър на икономиката , Светът е бизнес, 12.04.2018

Финансовата и макроикономическата стабилност са приоритет на правителството. За миналата година имаме балансиран икономически растеж, за тази година предвиждаме до 4%, а защо не и повече. Имаме потенциал. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Хората трябва да усетят повишаването на жизнения стандарт и това е наш приоритет – до 2021 стратегията на правителството е средната работна заплата да е 750€. Работим и се надявам, че ще постигнем този резултат“.

По думите му това се обяснява с много действия.

„Първо да благодарим на бизнеса и най-вече на хората, които работят там. Справят се отлично, поздравявам ги. Това, което прави правителството, е премахване на административната тежест. Постигнахме много, но има още много работа в това отношение“.

Според Караниколов е изключително важно развитието на инфраструктурата, предимно пътната, особено за Северозапада, за да бъдат привлечени там инвеститори.

„За да се повиши стандартът, трябва да има инфраструктура. Обявени са коридорите 4,8,10 – това са изключително важни коридори и развитието на България като цяло“.

Министърът на икономиката смята, че дигитализацията е бъдещето.

„Бизнесът вече го прави и то доста успешно на някои места. Други вървят по-назад, но ще се справят. Със съдействието на бизнеса миналата година беше разработена стратегия „Индустрия 4.0“. В края на годината беше приета от МС като рамка и от тук нататък съвсем скоро ще има Национален икономически съвет“.

Какво да очакваме от Националния икономически съвет? Как бизнесът гледа на идеите на правителството за увеличаване на доходите? Как протече българо-турският бизнес форум в Истанбул и какви са перспективите пред двете съседни икономики? Каква е ролята на дуалното образование в бизнеса?

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес