Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Може ли Черна Гора да стане член на ЕС дори и преди 2025?

Сърджан Дарманович, министър на външните работи на Република Черна Гора, в Светът е бизнес, 11.04.2018

В Черна Гора гледаме на българското председателство на ЕС от като на шанс. Това каза Сърджан Дарманович, министър на външните работи на Република Черна Гора, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Моята колега, Екатерина Захариева, още преди България да поеме председателството на ЕС, показа един амбициозен дневен ред, свързан с разширяването към Западните Балкани. С това тя недвусмислено показа, че политиката на разширяване на ЕС, ще бъде много сериозен български политически приоритет. И в този смисъл България продължи с действията си, в тази посока. Ние смятаме, че българското европредседателство е част от онези председателства, които ще насърчат политиката по разширяването на ЕС към Западните Балкани. Също така вярваме, че България е част от държавите, които добре разбират Западните Балкани, тъй като, и преди, и сега тя е част от този регион и като член на ЕС познава процесите в него много добре".

Много уважаваме факта, че страната ви е поставила в топ приоритетите си, разширяването на ЕС и представи пред останалите държави-членове важността от този ход, подчерта събеседникът. "България ясно представи своята гледна точка, че Европа, трябва да бъде единна, свободна и стабилна, казвайки, че за това е необходимо и страните от Западните Балкани да бъдат част от нея. Това разбира се, не може стане утре, но може да стане в непосредственото бъдеще". 

"Ние, в Черна Гора, получихме документ от ЕК, които доста ясно говори за намеренията на Брюксел към Западните Балкани. Това означава, че ние като кандидати трябва да изпълним своята част от работата, което означава да извършим необходимите реформи в тази област. Черна Гора се чувства в тази област доста комфортно, защото в тази област се намираме в много напреднал етап спрямо останалите ни партньори от Западните Балкани".

Ние бихме се радвали ако разширяването стане на базата на онова, което вече сме постигнали, защото формата е важна, но още по-важно е как Черна Гора ще се промени в този процес, каза още министърът. "Имаме намерение с отворените 30 глави и няколко затворени, и тези които ще отворим по време на българското председателство да запазим скоростта, която вече имаме. Твърдо сме убедени в принципа на регатата, т.е всяка държава да бъде оценявана по постигнатото, което България като европредседател насърчава".

На въпроса как може да се реши косовският въпрос на фона на факта, че до 2006 Черна Гора бе в една обща държава със Сърбия и Косово, гостът отговори: "Само с търпение и преговори. Двете страни са реалност. Косово е признато от повече от 100 държави от международната общност, но някои важни държави от нея не са го признали. Сърбия също смята, че този въпрос не е затворен. Така че имаме две противоположни позиции, а реалността е свързано със съществуването на две държави".

Реалистична ли е 2025 година за присъединяване на Черна Гора към ЕС? Как Черна Гора гледа на опитите на Русия да разпространява влиянието си в Западните Балкани? Как реагира страната на случая "Скрипал" и защо? Притеснени ли са властите в Черна Гора, че сръбският военен министър заяви, че първо трябва да се реши сръбския въпрос на Балканите, а едва след това да се реши и косовският въпрос? Подялбата на Косово, решение ли е за в бъдеще? 

Повече вижте във видеото.

Очаквайте втората част на разговора в предаването "Светът е бизнес".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес