Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Унгария се старае да бъде гласовита, но е лоялен член на ЕС

Бисерка Бенишева в Светът е бизнес, 10.04.2018

Унгария се старае да бъде гласовита, но е лоялен член на ЕС. Политиката на сближаване с Русия е прагматични, а не плод на емоционални подбуди. Това каза Бисерка Бенишева, бивш посланик на България в Унгария, член на Атлантическия клуб в България, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

Страните от ЦИЕ десет години след членството заявяват все по-силно желание да поставят в европейските институции своя национален интерес, каза Бенишева.

"Този дебат дали ЕС е пространство само за солидарност, или ЕС е място, където страните членки отстояват националните си интереси - този дебат е много е много активен в Централна Европа, която не иска само да бъде бенефициент на солидарността, а иска да бъде активен участник във взимането на решения в ЕС. Чувствителностите, които има в тези страни, те искат да бъдат отчитани от европейските партньори". 

Унгария е лоялен член на Европейския съюз, категорична бе гостенката. "Тя в момента е много гласовита, смятайки, че с гласовитост може да отстоява национален интерес. Нека го отдадем на разбирането за гласовитост на малката държава членка, която иска да бъде отчетена от партньорите си". 

"Конституционните промени са част от обществения договор, които Орбан предлага на унгарците. От една страна той включва да имат стабилност, сигурност, защита на националния суверенитет. От друга страна има отказ от някои свободи". 

Изненадаха ли изборните резултати в Унгария? Какви бяха очакванията за представянето на Орбан и на неговите опоненти? Защо изборите в Централна Европа предизвикват толкова голям интерес? На къде да върви Европейския съюз - какво е мнението, което защитава Унгария? Какво постигна управлението на партията на Орбан до момента? Как се оценяват опитите за ограничаване на влиянието на чуждестранния капиталов контрол върху унгарската икономика, прокарвана от партията на Виктор Орбан? 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес