Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какъв е образът на съвременната вяра и църква?

Богдан Паташев в Светът е бизнес, 09.04.2018

Богдан Паташев, говорител на Епископската конференция на Католическата църква в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Богдан Паташев, говорител на Епископската конференция на Католическата църква в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато бяха запитани българите дали са вярващи или не един огромен процент казва, че са вярващи. Тоест, вярват че има Бог, че църквата по някакъв начин има връзка с присъствието на Бог на земята, което бе доста изненадващо. Това каза Богдан Паташев, говорител на Епископската конференция на Католическата църква в България, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Паташев гостува в студиото по повод навършването на пет години от избора на Папа Франциск. 

"Бих апелирал към образованите хора и най-вече журналистическата гилдия да започнат да предават послания с повече съдържание. Ние свикнахме по Коледа и Великден да копираме рецепти за боядисване яйца, за козунаци. Това е едно от наследствата ни от комунизма. Празното повтаряне и свеждането до обредност оставят един огромен вакуум, които хората запълват с много други неща, които са им любопитни". 

Другото наследство, оставено от комунизма, е че нямаше възможност да се преподава вероучение, катехизис, подчерта Паташев. "Много от българите не са имали контакт с литургията, не знаят какво е тя и защо отиват на църква. В това отношение църквата има много работа и си я върши, но се изисква време". 

"Има едно вкореняване във вярата - ние сме българи и автоматично значи сме православни християни. Но имам чувството, че сега започва и в България, и в целия свят, тъй като има глад за ценности, да търсят. И първото място, към където се обръщат, е църквата. Очакват от там да получат някакви отправни точки, по които да се ориентират".

В Курията папа Франциск прави реформи, добави гостът. "Повечето от решенията, които лансира папата са плод на молитва (това е от духовна гледна точка). Това е папа, който сее. Той не прави реформи, а отваря възможности, динамики, врати и посява семена, чиито плодове се виждат сега, а други ще дойдат по-нататък и други ще ги берат. Друго, което се опитва, е да бъде евангелизатор в буквалния смисъл на думата".

"Той казва, че не е време да вкараме хората обратно в храма, а да дадем възможност на Христос да излезе от храма и отново да тръгне сред хората".

"Дори геополитиката папа Франциск разглежда през призмата на конкретната личност. Това е много силен елемент на неговата политика". 

 Ще бъде ли XXI век Векът на вярата? Загуби ли Християнска Европа ориентирите си? Засилват ли се гласовете на интелектуална Европа, които казват, че християнството е ретроградно, вредно и ненужно? Какви бяха посланията на Папа Франциск по отношение на бежанците? С какво се характеризира управлението на Папа Франциск?

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес