Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

САЩ - ключов фактор за успешния диалог между двете Кореи

Кан Кьон Ха, министър на външните работи на Южна Корея

Диалогът между Юга и Севера бе възобновен и се очаква да продължи. Но разбираме много добре, че диалогът между двете Кореи и подобряването на отношенията между Севера и Юга не може да продължат при липсата на напредък в усилията за мирно разрешаване на севернокорейския ядрен въпрос, който изисква на първо място директни преговори между САЩ и Северна Корея. Съответно междукорейският диалог и диалогът между САЩ и Северна Корея трябва да напредват по взаимно укрепващ начин. Това каза Кан Кьон Ха, министър на външните работи на Южна Корея, в изявление към участниците в международната журналистическа конференция в Сеул, Република Корея, в която участва и водещият на "Светът е бизнес" от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев.

"Всички високопоставени лица, които посетиха Южна Корея по време на олимпийските игри, и действително световните медии, които следяха отблизо събитията около Игрите, приветстваха напредъка в междукорейските преговори и изразиха широка подкрепа за политиката ни по севернокорейския ядрен въпрос. Надграждайки върху този положителен импулс продължаваме дипломатичните си начинания да отворим пътя към денуклеаризация на Северна Корея".

Министърът посочи, че Южна Корея е твърда по някои ключови принципни точки.

"Първо и най-важно изтъкваме пред Северна Корея, че не бива да прави повторни провокации. Още един тест с ядрено оръжие или ядрена ракета на Северна Корея ще угнети неминуемо обстановката за диалог".

По думите й втората принципна точка е, че санкциите и натискът върху Северна Корея ще останат в сила дотогава, докато Северна Корея не предприеме значителни мерки за денуклеаризация.

"Мирното ядрено разоръжаване на Северна Корея остава неотменима цел на правителство ни. И все пак в същото време има нужда да се изведе напред импулсът за диалог, създаден в Пьонгчанг, и конкретно, трябва да търсим възможности САЩ и Северна Корея да започнат диалог за денуклеаризация. САЩ е наш верен съюзник и ние продължаваме да поддържаме близо сътрудничество занапред".

"Трето, ще продължим да работим тясно с партньорите ни в региона за успешния преход към стабилен етап на диалога. Освен това ще търсим контакт с международната общност, за да работим заедно за фундаменталното разрешаване на севернокорейския ядрен въпрос и за установяване на дълготраен мирен режим на корейския полуостров", каза още  Кан Кьон Ха.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес