Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Защо съдбата на Сирия трябва да се решава от Русия, Иран и Турция

Крум Каишев, международен анализатор, Светът е бизнес, 03.04.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

От тристранната среща за Сирия очаквам да произлезе нов опит за разрешаване на ситуацията в Сирия, която вместо да се движи към мирно разрешаване, все повече се задълбочава. Това коментира международният анализатор Крум Каишев в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

„Войната и в Източна Гута, и в територията, обхваната от операция „Маслинова клонка“, се разгаря. Ислямска държава успя да прегрупира силите си в Източна Сирия. Върху целия този фон Русия, Иран и Турция (на фона и на постепенното отдръпване на САЩ от Сирия) ще търсят начини да подновят диалога помежду си и вероятно ще се стигне до някакво трайно поделяне на страната на зони на влияние“.

Каишев посочи, че тенденцията е към постепенно отдръпване на САЩ както от Сирия, така и от целия регион, наблюдаван през последните няколко години, и засилване на руския фактор.

Според него съдбата на Сирия трябва да се решава в Москва по две причини.

„Първо, защото Русия е уязвима от заплахата за ислямски фундаментализъм откъм Сирия и Ирак. Турция пък от своя страна има интерес да въведе стабилност (от своя гледна точка разбрана) в Северна Сирия и Северен Ирак. Русия също така има интерес от това да засилва своя ситуационен съюз с Турция за сметка на нейното членство в НАТО. Така че интересите се обединяват и сочат към Москва”.

Анализаторът добави, че Иран се стреми да изгради траен съюз с шиитите в Сирия за сметка на сунитския фактор.

„В Сирия се сблъскват не само глобалните фактори като Русия и САЩ, но и регионалните фактори като Турция, Саудитска Арабия, Иран“.

Иран има интерес от изграждане на този буферен пояс, извеждащ страната към Средиземно море през Ирак и Сирия, смята Каишев.

Вижте целия коментар. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес