Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Сега е моментът да се разреши спорът за името на Македония

Доц. Йоргос Христидис, гръцки историк, Университет „Македония“ в Солун, Светът е бизнес, 03.04.2018

Последните развития в отношенията между Скопие и Атина бяха положителни. Има желание за разрешаване на спора и от двете страни, но въпреки това все още предстои дълъг път преди разрешаването на въпроса. Това каза гръцкият историк доц. Йоргос Христидис от Университет „Македония“ в Солун в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Въз основа на информация, която видях от медиите, все още има някои важни точки в преговорите, по които двете страни имат да извървят много дълъг път, докато достигнат до обща гледна точка“.

Според него фактът, че двете страни са се срещнали много пъти през последните два месеца, показва, че има желание за намиране на решение.

„Това ще подобри отношенията между страните. И ще отвори пътя към това Македония да получи покана за присъединяване към ЕС“.

По думите му има много спекулации относно точното съдържание на това споразумение.

„Изглежда, че има принципно споразумение за компромисно име, който ще включва географски елемент - Горна Македония. Нямо споразумение относно това дали ще името ще се състои от една или две думи. Изглежда Атина ще иска името да бъде изписана като една дума, а Скопие предпочита да са две думи“.

Доц. Йоргос Христидис посочи, че има спекулации дали Атина би настояла за промяна на македонската конституция – нещо, което правителството в Скопие смята за непрактично, имайки предвид баланса в парламента там.

„Има и спекулации относно това дали Атина ще иска решение на въпроса за идентичността и езика – въпрос, който Скопие не иска да засяга“.

Според гръцкият историк много хора са осъзнали, че присъствието на Зоран Заев в правителството е една уникална възможност за намиране на компромисно решение.

„Не е сигурно дали ако Заев напусне сегашния си пост, следващият министър-председател би приел компромисно име. В този смисъл смятам, че в Атина разбират, че трябва да положат всички усилия, за да достигнат до решение сега. Защото може политическата ситуация в Македония се промени, а това не е хипотетичен сценарий“.

Доц. Христидис смята, че сега наистина е златна възможност за разрешаване на спора.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес