Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Българската позиция по случая Скрипал - дипломатична и балансирана

Росен Стоянов в Светът е бизнес, 28.03.2018

Проф. д-р Росен Стоянов, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. д-р Росен Стоянов, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската позиция е дипломатична, защото в тази игра не винаги две и две прави четири. Това каза проф. д-р Росен Стоянов, преподавател в НБУ, по повод казуса "Скрипал" и новината, че посланикът на България в Русия Бойко Коцев трябва да се върне в София за консултации. В предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков гостът заяви:

"Високата политика, исторически важните решения се оценяват след време. На мига, може би емоционално или идеологически обагрени, или пък опозиционно настървени, не винаги можем да провидим правилността. Това в крайна сметка е решението на правителството на Република България. Дали ни харесва или не, но това е нашият сигнал навън. Той може да се разчита по различен начин, но според мен това е балансираната позиция спрямо цялостната конюнктура".

Проф. Стоянов каза още, че не трябва "да се забравя и срещата, която се състоя онзи ден във Варна". "Като страна домакин на нещо толкова важно (връщането на масата на преговорите на ЕС и Турция) ние не би трябвало да правим резки движения в нито една друга сфера, за да не загубим малкото аванс и позитив, който успяхме да си набавим поради срещата в Евксиноград". 

Все пак гостът подчерта, че "има още време - не винаги трябва да се действа експулсивно и емоционално" По думите му се правят "ходове", като връщането в София за консултации на посланика ни в Русия. "Това също е много важен сигнал. Това е тънката нишка, тънката дипломация - ние няма да направим крайната стъпка, но сме предприели мерки в тази посока". 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес