Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Новите европравила за авторското право в интернет ще засегнат всички ни

Димитър Димитров, директор "Европейски политики" в УикиМедия, Александър Донев, филмов експерт, Investbook, 26.03.2018

В момента индустрии като филмовата и музикалната такива са убедени, че в интернет се правят огромни печалби, в които те не са включени. Смятам, обаче, че това далеч не е така – печалбите в мрежата от 10 години насам са на рекордни нива. Готвените промени в европейските правила за авторското право целят именно да задоволят исканията на споменатите индустрии.

Това каза в студиото на Investbook с водещ Александър Костадинов Димитър Димитров, директор "Европейски политики" в УикиМедия. Гост в предаването бе и филмовият експерт Александър Донев

С обсъжданата промяна в директивата за авторското право би се снела отговорността от интернет платформите, т.е. те ще бъдат задължени да сключват рамкови договори с големите музикални и звукозаписни индустрии и да въведат филтри, които да свалят всичко, което нарушава авторските права, добави Димитров. 

„Целта е при филтрирането на съдържанието да няма човешка намеса, а целия процес на контрол и блокиране да се извършва от роботи, от специални алгоритми“, посочи на свой ред Донев

Това ще засегне почти всеки компонент от общуването ни в мрежата, смята той – споделянето на снимки, на клипчета, дори и цитирането на, да кажем, литературни произведения, които могат да бъдат изтрити, ако ботът реши, че има нарушаване на авторското право.

„По този начин цялото ни общуване в интернет ще се осее със своеобразни черни дупки.“


 

Последни новини
Още от Investbook