Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Казусът с името на Македония все още е далеч от разрешаването си

Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие и Белград, Светът е бизнес, 23.03.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През изминалите месеци станахме свидетели на повишена дипломатическа активност между Скопие и Атина, както и на непримиримите становища на двете страни, всяка от която лансира своите тези по деликатния въпрос за името на Македония. От тази гледна точка посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие днес (23 март) е много важно.

Това коментира пред Николай Кръстев в „Светът е бизнес“ бившият кореспондент на БТА в Скопие и Белград Николай Коев.

„Все още не мога да кажа, че се виждат някакви сериозни допирни точки между двете страни. Да, разшири се обсегът на вероятностите по отношение на името на Македония, но остават червените линии, зад които както гръцката, така и македонската страна не желаят да отстъпят“, добави гостът в студиото.

Ключов въпрос, по който няма напредък е например искането на Атина за промени в конституцията на бившата югорепублика.

„Става въпрос за промени в конституцията не само по отношение на името. Става въпрос за промяна на основни постулати от този важен документ. От гръцка страна настояват да се махнат всички тези моменти, които навеждат към иредентизъм (доктрина, насочена към придобиване на територии, смятани за национални – бел.ред.), към защита на македонците зад граница.“

Освен това, посочи Коев, се наблюдава и известна втвърдяване на реториката по отношение на отстояването на македонските позиции от страна на премиера на БЮРМ Зоран Заев.

Също така вътрешнополитическите процеси както в Гърция, така и в Македония, по никакъв начин не подпомагат процеса по търсене на компромис, а протестите и в двете страни се засилват, отбеляза още събеседникът в предаването. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес