Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Утихва ли мигрантската вълна към Европа или идва нова буря?

Филип Гунев в Светът е бизнес, 21.03.2018

Филип Гунев, бивш зам.-министърът на вътрешните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Филип Гунев, бивш зам.-министърът на вътрешните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече са достигнати предкризисните нива на мигрантите, влизащи в Европейския съюз и това действително е така, ако се гледат цифрите. В България тези 3000 души, потърсили убежище, в пика на кризата влизаха за една-две седмици. Разликата е огромна. Това каза Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков

"На европейско ниво, обаче, които всички отиват в 2-3 държави, те продължават да бъдат проблем. Точно за това външният министър на Германия е толкова консервативно настроен, защото там проблемът продължава да стои с пълна сила".

Ако погледнете профилът на влизащите в ЕС мигранти, ще видим, че по-малката част са сирийци, афганистанци и иракчани - групата, която минава през Турция. По-голямата част от влезлите в ЕС нелегални емигранти са от други страни, каза гостът.

"Емигрантите не са толкова, колкото бяха, но проблемът стои. Европа трябва да има решение, но тя няма решение ако утре Турция, или която и да е от другите северноафрикански страни, отпуши потоците за всички желаещи, които искат да дойдат в ЕС. Европа днес е една идея по-готова да посрещне тези предизвикателства, но не повече". 

Подходът "спасяване по единично" не работи по отношение на справянето с мигрантската криза, каза събеседникът. "Унгария се опита да се огради с ограда и да се преструва, че е сама. Трудно работи такъв подход, ако искаме да имаме отворени икономики". 

Работи ли политиката на интеграция? Има ли Европа единна политика и решение? 

Повече вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес