Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

С преизбирането на Путин ще продължи сътрудничеството между Русия и Турция

Георги Димов, бивш консул в Одрин и Истанбул, Светът е бизнес, 20.03.2018

Очакваното преизбиране на руския президент Владимир Путин всъщност означава продължаване на тактическото и оперативното сътрудничество между Русия и Турция. Това каза Георги Димов, бивш консул в Одрин и Истанбул, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Той посочи, че в началото на следващия месец в Истанбул са насрочени много важни срещи в тройния формат Русия,Турция и Иран, които дълго време са били отлагани.

Според него е особено показателното, че първо на 3 април ще има двустранна среща между Путин и Ердоган, а на 4 април е вече тристранната среща и ще се присъедини иранският президент.

„Маята за химията на руско-турските отношения се запече първият път, когато беше свален руският фронтови бомбардировач над Северна Сирия. След това декември по-миналата година - убийството на руския посланик в Анкара. И след това имаше преди месец и половина свален един руски самолет, за който се предполагаше, че всъщност оръжието е дошло от Турция или че цялото това нещо е станало с ако не по указание, то със знанието на Турция. Това също изостри отношенията“.

Димов каза, че ще продължи досегашният курс на отношенията, но ще има продължаване на тактическото и евентуално оперативното сътрудничество както в двустранно, така и в тристранно отношение.

„Макар че са съюзници и приятели в момента, и трите държави са принудени да правят страшно много компромиси.По отношение на Африн и операция „Маслинова клонка“ не само Западът, но и Москва и Техеран са на противното на Анкара мнение и я призовават незабавно да бъде прекратена тази операция“.

Събеседникът коментира още изграждането на „Турски поток“ и затворения руски пазар за турски земеделски производители.

Вижте повече във видеото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес