Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Икономическо сътрудничество – решението на кризата между Запада и Русия

О.з. полк. Валери Рачев, експерт по сигурността, Светът е бизнес, 20.03.2018

Русия е може би единствената страна, чиято външна политика не зависи от вътрешноикономическото състояние. Всички други могат да разделят външната политика и икономика само за кратък период от време. Русия може да прави това прави постоянно, така правеше и СССР.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ експертът по сигурността о.з. полковник Валери Рачев.

Днес Русия далеч не може да се сравнява със Съветския съюз. Населението на Русия е колкото това на Пакистан. БВП е колкото този на Австралия и 40% от този на Германия например. Москва не предлага някаква идеологическа алтернатива. Но това далеч не значи, че те ще променят външната си политика.

Акцент бе поставен и върху скорошните избори в Русия.

„Тези избори не са изборите на Путин. Това е Русия която иска да е велика, всичко да е както е било преди. Дали ще бъде Путин, дали ще бъде Медведев, дали ще бъде някой друг – за руския човек най-важното е това да бъде съхранено. Това е движещата сила на руската политика днес“, посочи гостът в студиото. 

Днешните проблеми, смята полк. Рачев, няма как да бъда преодолени по начина, по който в момента се отнасяме към Русия.

„В края на краищата ще се върнем към икономическото сътрудничество. Всичко започва от това, то е нужно, за да се нормализират отношенията.Всичко друго е второстепенно и няма капацитета да реши противоречията между Запада и Русия“,  категоричен е той. 

В разговора бяха засегнати и редица други важни теми от геополитическо естество. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес