Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Защо има напрежение в Румъния

Валентин Радомирски, бивш посланик в Румъния, Светът е бизнес, 13.03.2018

В Румъния има ново правителство и то поне засега се справя успешно с външнополитическите проблеми. В събота и неделя имаше конгрес на управляващата социалдемократическа партия. И едновременно с това имаше протести в Търгу Муреш на унгарското малцинство. Това каза бившият посланик на България в Румъния Валентин Радомирски в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите му Търгу Муреш е една от трите провинции в Бесарабия, които унгарците считат за изконно свои територии.

„Проблемът е изключително стар. Той започва още с унгарската революция в Хабсбургската империя, когато унгарците провъзгласяват своята независимост през 1848 и в една декларация от 12 пункта не обръщат внимание на малцинствата в тази територия, която те очертават за унгарска. От тази територия три области в момента в Румъния са населени с едно огромно количество унгарци“.

Радомирски обясни, че както по онова време, преди 170 години, така и сега, в по-съвременната обстановка, Търгу Муреш е център на автономна област, която румънците създават за унгарците между 1952 и 1968.

„След това Чаушеску изпитва големи опасения за своята съдба, тъй като той води вече по-независима политика от Съветския съюз от останалите държави. Затова той решава, че това малцинство може да бъде използвано срещу него и отнема автономията. Тя така и не е предоставена повече, но това е един от въпросите, които са най-болезнени за румънската външната политика през последните години“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес