Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Българската икономика расте, но това не е достатъчно

Любомир Дацов в Светът е бизнес, 09.03.2018

Ръстът е добър, но зависи как го мериш. Това, което е важно за България е не да мерим номиналния растеж, който се получава всяка година. Това каза Любомир Дацов, бивш зам. финансов министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

От гледна точка на управлението ние имаме една главна цел и мерилото за успех и неуспех е колко бързо наваксваме и стопяваме разликата спрямо средното качество на живот в Европа, каза събеседникът. 

"Ние я стопяваме. 2001 година - част от преломните години - бяхме около 29% от средното за Европа. В момента, на базата на миналогодишните данни, вече сме около 49% от средното за Европа".

Големият проблем е, че до 2008 година направихме 45-46% от средното и де факто последните десет години ние сме постигнали между 4-5% напредък, подчерта гостът.

Българската икономика расте, но това не е достатъчно. Темпът на ръст не е достатъчен спрямо това, което бихме искали да бъде в държавата ни, добави Дацов.

Как може този растеж да се ускори? Защо "големият проблем са инвеститорите"? Какво е нужно, за да има България системен растеж? 

Повече вижте във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес