Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Цените на ВЕИ технологиите намаляват, но липсват големи инвестиции у нас

Никола Газдов, управляващ партньор на Ренърджи, Светът е бизнес, 08.03.2018

Има позитивен тренд, цените на ВЕИ технологиите намаляват значително. Вече виждаме, че и в България се правят много малки проекти – отделни компании се опитват да захранват изцяло с ВЕИ своите производствени сгради и центрове. Това каза Никола Газдов, управляващ партньор на „Ренърджи“ в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Но от друга страна тук регулаторната среда е много несигурна. Виждаме, че през последните 5 години няма нови инвестиции в по-значими мощности“.

Той обясни, че преди десетина години цената на 1 мегават инсталирана мощност е била 5 -6 млн. евро, докато сега е 5-6 хил. евро.

„Това е времето, за което по принцип се проектира и изгражда един ядрен реактор без гаранция, че ще бъде въведен в експлоатация“, добави още управляващият партньор на "Ренърджи". 

„Икономическата реалност е такава, че няма логика и никой не би инвестирал в такива огромни мощности – единичен проект с няколко хиляди мегавата, особено ако говорим за рискова технология като АЕЦ – без да се разчита на държавни гаранции. А държавните гаранции означават, че рискът остава при нас, гражданите, а не при компаниите, които изграждат тези проекти“.

Газдов посочи, че много се говори за споделена икономика, но все повече има и наченки на споделена енергетика.

„Има достатъчно на брой пилотни проекти в света, които показват, че електроенергия може да се произвежда от малки централки, с разпределено производство, и те да търгуват помежду си. Например с помощта на блокчейн“.

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес