Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Навлиза ли светът в нова оръжейна надпревара?

Димитър Гърдев в Светът е бизнес, 07.03.2018

Димитър Гърдев, Европейска асоциация за международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Гърдев, Европейска асоциация за международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Речта на руският президент пред депутатите бе предизборна. Това каза дипломатът Димитър Гърдев от Европейска асоциация за международни отношения в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира речта на Путин пред руските депутати от края на миналата седмица, в която той отдели най-много време на новите оръжия, с които разполага Русия. Каква е вероятността светът да навлиза в нова оръжейна надпревара и дали тя изобщо е свършвала? 

"Две неща са много близки на руския избирател. Първо, това е военната мощ. Това е толкова дълбоко в съзнанието на руския човек, защото те наистина в това отношение са били водещи, лидери, докато в други отношения са изоставали", каза Гърдев. По думите му за Путин е важно да каже, "че поне това е останало, защото няма с какво друго толкова да се похвали Русия в момента".

"Другата част бе едно завоалирано обвинение към предишното либерално управление, защото имаше сравнителни графики и таблици, които сравняваха какво се е постигнало до 2017 година, но всички данни за сравнение бяха от 90-те и от 2000-та година, управлението на Елцин и на либералната част от руския естаблишмънт".

За самите въоръжения и за новите системи, които бяха показани, гостът каза: "Не мисля, че Путин може да си позволи да блъфира  по една сериозна причина - на него ще му бъде търсено обяснение, защото много от тези системи са спорни и нарушават споразуменията, подписани от Русия до сега".

Какви са обвиненията, които си разменият САЩ и Русия по отношение на въоръжаването?

Вижте целия коментар. 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес