Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Накъде се насочват отношенията между Сърбия и Русия?

Райна Асенова в Светът е бизнес, 23.02.2018

Както се очакваше посланието е на една голяма дружба, на отношения във възход, на отношения с корени в миналото и с голямо бъдеще. Това стана ясно от изказванията на президента Вучич, на външния министър Ивица Дачич и на Сергей Лавров. Това каза Райна Асенова, журналист-балканист от БТА, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. Асенова коментира мини балканската обиколка на руския министър на външните работи Сергей Лавров в Словения и Сърбия и накъде тръгва руската политика на Балканите. Остава ли Сърбия под руския чадър и меси ли се Москва в процесите в Западните Балкани? 

"Споменати бяха духовните и религиозни връзки между двете страни, политическото, икономическото и търговското сътрудничество и във всички тези области беше отбелязан възход. Една много розова картина бе обрисувана в руско-сръбските отношения. Отново бе поканен президентът Путин да посети Белград, като тази година е изборна в Русия и това, евентуално, може да се случи догодина. Но да не забравяме, че Вучич бе декември миналата година в Русия и се видя с Путин. Отношенията са на най-високо ниво между двете страни и винаги се описват в най-добри краски". 

Вучич се опитва да продължава политиката на Тито, да играе и със Запада, и с Русия. Това няма да му се отдаде, защото времената са други - Югославия не е Сърбия, а и Вучич не е Тито, подчерта Асенова.

Лавров отправи известни критики към Европейския съюз и по-точно за отношението на ЕС към Сърбия по въпроса за Косово, припомни гостенката. "Той благодари на президента Вучич, че е казал, че Сърбия няма да наложи санкции на Русия. Вучич каза, че каквото и да става, ЕС може да има някаква своя политика или изисквания и особено в контекста на новата политика за разширяване на съюза към Западните Балкани. Въпреки изискването за пълно хармонизиране, включително на външната политика, преди страната да стане член на ЕС, Вучич подчерта, че Сърбия е самостоятелна държава и взима сама своите решения". 

Сърбия обяви, че ще запази своята политика за военен неутралитет. Очаквано ли бе това заявление?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес