Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Обстановката в България застрашава успеха на европредседателството

Красен Станчев, икономист, ИПИ, Светът е бизнес, 22.02.2018

Темите, по които се говори в България, колкото и да са страстни /втора атомна централа, втори лифт и трети пол/, в крайна сметка не са толкова съществени. Това каза икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„В дългосрочен план ми се струва, че тази обстановка не е добра за представянето на България по време на европредседателството“.

Според него в рамките на това председателство България има доста възможности да направи не само добро впечатление, но и да помогне както на българския бизнес, така и на българските граждани и политици да се представят добре в бъдеще.

"Струва ми се, че има известно притеснение от това да се излиза с по-смели идеи примерно за Западните Балкани, които очевидно дават резултат. От една страна имаме съгласие и покана от страна Туск към Ердоган за среща във Варна следващия месец. Имаме поддръжка на идеята, че Западните Балкани трябва по някакъв начин да получат пътна карта или ориентация на разписанието за присъединяване“.

Икономистът посочи, че финансирането на мероприятията по присъединяването към ЕС няма да зависят от бюджета на ЕС.

„Тук България трябва не само да каже „да, те са важни“, но и по какъв начин са важни. И да прехвърли топката на следващите председатели“.

Станчев смята, че успяваме в това начинание, но не толкова добре, колкото би трябвало.

„Има една много интересна идея, която я пропагандираме от много отдавна и е пробвана вече веднъж на Западните Балкани около 15-17 години. Това е Украйна, подобно на Молдова, да стане член на Споразумението за свободна търговия с Централна Европа, където в момента са всички Западни Балкани“.


 


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес